EFEKTY - PODPROGRAM 2020
POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Purdzie z terenu województwa warmińsko-mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet
z makreli w oleju), - cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 632 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej
z terenu województwa warmińsko-mazurskiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
31,40180 ton żywności;
1747 paczek żywnościowych;
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 632 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztat edukacyjny w ramach działań towarzyszących:
- Kulinarnych - 1 spotkanie dla 5 uczestników.